U okviru projekta, koji se sprovodi na Univerzitet u Ajndhovenu, uz pomoć aditivne proizvodnje proizvodi se prvi 3d štampani most koji će korisiti biciklisti. U proizvodnji ovog interesantnog mosta učestvuje i kompanija BAM Infra. Do sada su se već 3d štampali betonski mostovi. Međutim, ovaj će biti prvi koji je u svakom sloju ojačan i čeličnim kablovima.

-Veoma je interesantno raditi nešto što se prvi put primenjuje u praksi. Povrh svega, most mora biti siguran. Pre nego što smo počeli proizvodnju, istraživali smo kako će se to materijal ponašati – rekli su sa ovog Univerziteta, a prenosi portal 3dprint.

3d štampani most

Prikaz kako bi most trebalo da izgleda na samom kraju

Iako je štampanje tek počelo, most već sada izgleda impresivno. Nekoliko meseci unazad, most je prošao sigurnosne provere, a zatim je započeta i proizvodnja. Most će se 3d štampati u nekoliko delova koji će se na kraju sastaviti.

3d štampani most će doneti ekonomičnu uštedu. Osim toga, ovakva proizvodnja je i deo održivog razvoja. Naime, prilikom proizvodnje betona dolazi do velike emisije ugljen dioksida, što se ne dešava prilikom 3d štampe. Pored toga, kako objašnjavaju ovaj način proizvodnje daje mogućnost raznolikog dizajna što do sada nije bilo moguće.

3d štampani most za bicikliste prvi 3d štampani most za bicikliste

3d štampani most će biti dugačak 8 i širok 3,5 metara. Trebalo bi da most bude gotov za dva meseca, i nalaziće se u gradu Gemertu. Očekuje se da Holandija nastavi da sve više ulaže u ovakve projekte.

Kako izgleda proizvodnja ovog mosta, možete pogledati na sledećem snimku.

(Photo: 3dprint.com)