Morska kornjača će opet moći normalno da se kreće zahvaljujući ljudima iz američkog akvarijuma Birč. Oni su uz pomoć 3d štampane proteze, uspeli da ispune prazninu na oklopu koja je ova kornjača imala od 2014.godine.

3d štampane proteze za životinje mogu biti veoma nezgodne. Njihova proizvodnja uopšte nije jednostavan zadatak, a jedan od najvećih izazova je uklapanje plastičnog dela sa tvrdim i mekim tkivima jedinstvenog živog bića.

3d štampane proteze

Tako, npr. možete da pomislite da zamena dela oklopa kornjače nije toliko komplikovana, a onda se otvori pitanje kako napraviti donju stranu? Odgovor na ovo pitanje našli su u Birč akvarijumu pri Institutu za okeanografiju u San Dijegu, zajedno sa Digital Media Labom. Oni su uspeli da dizajniraju i proizvedu 3d štampanu protezu za oklop jedne morske kornjače.

Za izradu modela ove proteze, bila je potrebna kombinacija CT i 3d skeniranja. Svakako je ovo zahtevalo mnogo posla, ali je rezultat neverovatan – 3d štampana proteza se savršeno uklapa u oklop kornjače.

3d štampane proteze

-Neverovatno je šta sada možemo da pružimo i ovakve usluge. 3d tehnologija postaje toliko moćna i dostupna, da se čini da su mogućnosti beskrajne – poručuju sa ovog Instituta, a prenosi portal All3dp.

Nadamo se da će ovaj ugrađeni nosač pomoći kornjaći da normalno nastavi život. Ona je spašena 2013. godine kada je nađena u kanalu za hlađenje u elektrani, sa samo 35 kg. Već tada je imala niz problema, koji su nastali nakon niza trauma kroz koje je prošla.

Na sledećem snimku, pogledajte priču o ovoj neverovatnoj kornjači koja sada ima 90 kg.

 

(Photo:All3dp.com)