Nakon Etihada i Boinga, još jedna avio kompanija rešila je da uvrsti 3d štampu u proizvodnju delova aviona. Emirates, kompanija iz Dubaija, koristi SLS tehnologiiju 3d štampe kako bi napravila delove kao što su: zaštite video nadzora i ventilacioni otvori. Naime, ovi 3d štampani unutrašnji delovi aviona su samo početak jer čelnici ove avio kompanije veruju da jednog dana svi delovi aviona treba da budu napravljeni uz pomoć 3d štampe.

3d štampani unutrašnji delovi aviona

3d štampana zaštita video nadzora

 

Emirates su četvrta najveća avio kompanija na svetu, koja je nastavila trend svoje konkurencije o upotrebi 3d štampe. Iako možda nemaju veliki broj firmi koje se bave aditivnom proizvodnjom, ova komapnija ima prednost jer se nalazi u zemlji koja je prepoznala potencijal ovakvog načina proizvodnje. Pa je tako nedavno usvojena strategija po kojoj bi trebalo da do 2030. godine u Dubaiju čak 25% novih građevina bude 3d štampano.

3d štampani unutrašnji delovi aviona

Emirates su se odlučili baš za SLS tehnologiju kako bi proizveli 3d štampanu zaštitu za video nadzor i vazdušni ventilacioni otvor za avionske kabine. 3d štampani delovi su jači, ali i lakši od tradicionalno napravljenjih delova. Pored toga, 3d štampa nudi jednu važnu prednost. Nije potrebno imati veliki broj rezervnih delova na zalihama, već je samo važno imati sačuvanu digitalnu datoteku. Kada je deo potreban, on lako može samo da se 3d odštampa.

3d štampani unutrašnji delovi aviona

3d štampani unutrašnji ventilacioni otvor

 

3d štampani delovi su trenutno u procesu dobijanja sertifikata za dozvolu za letenje. Nakon toga, Emrates će ih testirati na nekoliko aviona, a potom sledi i uvođenje u masovniju proizvodnju. Aviokompanija takođe planira da nastavi sa istraživanjem na koji sve način mogu da upotrebe 3d štampu u prizvodnju i drugih unutrašnjih delova aviona, prenosi portal 3ders

Pogledajte video i saznajte kako izlgeda proizvodnja 3d štampanih unutrašnjih delova aviona uz pomoć SLS tehnologije.

 

(Photo: www.3ders.org, www.all3dp.com, www.emirates.com)