Nacionalno takmičenje u robotici – Eurobot 2018. održaće se u Novom Sadu u aprilu ove godine. Takmičenje je namenjeno pre svega studentima, a svake godine se pravi robot koji treba da izvrši određeni zadatak. Ove godine smo rešili da podržimo mladi tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, i pomoću 3d štampe napravimo delove za robota.

Sudijski komitet u septembru prošle godine formulisao je zadatak pod nazivom „Robot Cities, Build a Better World“. Na stolu, dimenzija 2×3 metara, nalazi se veliki broj elementa, a robot ima zadatak da ih skupi, sortira ili skladišti. Ovogodišnja ekloška tema, dala je i specijalne zadatke, pa tako roboti simbolično treba da obezbede vodu za piće, izgrade zgrade i pripreme cvet za dolazak pčela. Pobednik je onaj robot koji sakupi više poena, tako što sakupi, sortira i odloži na odgovarajuće lokacije što veći broj elemenata.

3d stampa eurobot

Jedan meč traje 100 sekundi, a tokom tog perioda roboti su potpuno autonomni, te nakon starta potpuno sami objavljaju zadatke i rešavaju situacije u kojima se nađu. S obzirom da je potrebno veoma dobro osmisliti kakav će robot biti, studenti ulože veliki napor kako bi robota doveli do zavidnog takmičarskog nivoa.

Eurobot je međunarodno takmičenje mladih, pre svega studenta i srednjoškolaca iz oblasti robotike. Prvo takmičenje je održano 1994 godine. Tada se takmičilo devet ekipa iz četiri zemlje. Ovaj broj se značajno povećao zadnjih godina, pa se tako prošle godine takmičilo oko 50 ekipa iz 30 zemalja. S obzirom da na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, pojedine zemlje moraju da organizuju svoja nacionalna takmičenja.

Upravo zbog toga, već nekoliko godina u nazad u Novom Sadu se organizuje Nacionalno Eurobot takmičenja, na kojem se biraju tri najbolje ekipe, koje potpom predstavljaju Srbiju.

Kako je izgeldalo takmičenje prethodne godine, možete pogledati na sledećem snimku.