Svetski ekonomski forum u Davosu i ovog januara okupiće najvažnije političke i poslovne ljude iz celog sveta. Tema ovogodišnjeg samita biće „Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno“, a između ostalog razgovoraće se i o: četrvoj industrijskoj revoluciji, izgradnji sistema globalnog upravljanja, uspustavljanja ponovnog svetskog ekonomskog rasta itd.

Sama činjenica da je četvrta industrijska revolucija na vrhu dnevog reda foruma svetskih lidera, govori o tome koliko je doprinela menjanju tehnologija i inovacija uopšte. Četvrta revolucija uključuje: 3d štampu i additive manufacturing, veštačku inteligenciju, nanotehnologije, robotiku, Internet of Things, autonomna vozila, biotehnologijekvantnu informatiku.

svetski-ekonomksi-forum-3d-štampa

Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma

Kao što se može primetiti na dnevom nivou, ove tehnologije neverovatnom brzinom napreduju, i sigurno će i godinu koja je pred nama, potpuno menjati inovacije koje nastaju svakodnevno. Usled svih ovih promena, ostaje pitanje na koji način će se industrija i sva radna snaga prilagoditi i promeniti.

Što se tiče 3d štampe, naučnici i proizvođači se sve više okreću proizvodnji prototipova, stvaranju komplikovanih dizajna, i povećanju broja krajnjih korisnika koji žele da imaju unikate. Ostaje pitanje, na koji način 3d štampa može postati još efikasnija, prenosi portal 3ders.

Svetski ekonomski forum održaće se u Švajcarskoj od 17. do 20. januara.