Veoma snalažljiv fotograf iz Londona na najbolji mogući način je iskoristio prednosti aditivne proizvodnje. Uspeo je da napravi 3d štampani fotoaprat i to sa karakteristikama čak tri fotoaparata.

3d štampani fotoaparat pod nazivom „Cycloptic Mustard Monster“, nastao je iz vrlo praktičnih razloga. Paul Kohlhaussen želeo je da poseduje neke od najboljih fotoaparata koji i dalje prave fotografije uz pomoć filma, kao što je Leica M ili Hasselblad Xpan. Međutim, pojedini fotoaparati koštaju i više hiljada dolara.

Mladi fotograf rešio je da napravi jedinstven fotoaprat koji će da bude spoj nekoliko aparata. Pored ova dva pomenuta modela, kao inspiraciju koristio je i Mamiya 7. Delovi fotoaparata se obično prave uz pomoć metode ubrizgavanja plastike ili uz pomoć metalnih legura.

 

Student uspeo da napravi 3d štampani fotoaparat Student uspeo da napravi 3d štampani fotoaparat

 

Kako mu ove standardne procedure nisu bile dostupne, on se odlučio za aditivnu proizvodnju. Izabrao je 3d štampanje uz pomoć SLS materijala jer je bio najbolji za njegov projekat, zbog lake montaže i relativno lake post obrade.

-U odnosu na metode koje se inače koriste, aditivna proizvodnja je neuporediva. Preciznost, kvalitet i vreme koje je potrebno da se uloži je svojstveno samo 3d štampi. Rezultat je bio fotoaprat koji se sastojao od samo osam delova (ne računajući objektiv i blendu). Takođe, ovi fajlovi se mogu i lako poslati svima koji su zainteresovani da sami štampaju – objašnjava Kohlhaussen na svom sajtu.

 

Student uspeo da napravi 3d štampani fotoaparat

Fotografija nastala uz pomoć 3d štampanog fotoaparata

 

Nakon 3d štampe, usledila je i post obrada modela, koji je na samom kraju dobio i prepoznatljivu žutu boju. Idealan fotoaparat ovog mladog fotografa može da fotografiše 6×14 negativa na 120mm filmu, prenosi portal 3ders.

Iako Paul nije znao čak ni da radi u CAD programu na početku svog projakta, ovaj fotograf je pokazao kako to 3d štampa može da potpuno unese promene u procesu proizvodnje. 3d štampa inspiriše ljude da se direktnije uključe u proizvodnju, ali im i omogućava da dođu do cilja sa resursima koji su im dostupni.

 

(Photo: 3ders.org, http://paulkohlhaussen.com)