Stručnjacii iz Rima iskoristili su prednosti 3d štampe kako bi rekonstruisali biste, koje su oštećene u ratu u Siriji u prethodne dve godine. Iz drevnog grada Palmire, spašen je deo istorijskog nasleđa koji uz pomoć aditivne proizvodnje može da se potpuno obnovi.

Pre rata koji je izbio 2011. godine Palmira je bila jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Bliskom Istoku. Ovaj grad je bio bogat starim građevinama I različitim kulturnim nasleđem. Međutim, kako je rat zahvatio ovo područje, veliki deo svega toga je uništeno, prenosi portal 3ders.

Stručnjacii-iz-Rima-rekonstruisali-biste-koje-su-uništene-tokom-rata-u-Siriji Stručnjacii-iz-Rima-rekonstruisali-biste-koje-su-uništene-tokom-rata-u-Siriji

3d štampa ne omogućava samo da se naprave replike dela koji su potpuno uništena, več uz pomoć nje mogu da se obnove predmeti koji su samo delom oštećeni. Tako su stručnjaci iz Rima, rešili da uz pomoć 3d štampe obnove dve biste koje su se nalazile na groblju u Palmiri.

U samom procesu rekonstrukcije, naučnici su koristili 3d štampu kako bi napravili delove koji nedostaju. Biste iz Palmire nastale su u drugom ili trećem veku nove ere. Nakon obnove, rimski naučnici će ih poslati u muzej u Damasku, a kada se rat završi postoji mogućnost da se čak I vrate u Palmiru.

(Photo:3ders.org)