Svi smo čuli za termine kao što su: pametni gradovi i kuće, pametni automobili, pametni satovi. Pokušaćemo da bolje objasnimo šta oni zapravo predstavljaju i šta je Internet of Things.

Internet of Things (IoT) predstavlja termin koji se koristi za mrežu fizičkih objekata (sprava, vozila, zgrada) u koje su ugrađeni razni senzori, softveri i konektovani su na mrežu. Na taj način ovi objekti mogu da sakupljaju i razmenjuju podatke. Pored toga, IoT omogućava da uređaji budu daljinski kontrolisani preko postojeće mrežne infrastrukture. Na taj način, ljudi mogu biti povezani sa računarskim sistemima.

Uređaji koji se mogu nazvati Internet of Things, mogu se pronaći u različitim industrijama. Sa porastom tehnološkog obrazovanja i ovakvi sistemi dobijaju na značaju. Prema procenama, veruje se da će do 2020. godine biti oko 50 milijardi konektovanih uređaja.

Internet of Things i svakodnevni život

Postoji veliki broj IoT projekata koji se koriste u svakodnevnom životu. Od pametnih kuća koje su potpuno optimizovane da fukncionišu najisplativije, do pametnih gradova. Njihova glavna prednost su efikasnost i ekonomičnost.

U pametnim kućama postoje termostati koji automatski podešavaju temperaturu, klima uređaji koji znaju kada ste kod kuće i samim tim kada treba da se upale. Pored toga, mogu postojati svetla koja štede električnu energiju na taj način što se automatski pale kada se neko nađe u prostoriji.  Glavne prednosti pametnih kuća su efikasnost i ekonomičnost.

 

Šta-je-Internet-of-Things-i-pametne-kuce

Svakako jedna od najvažnijih stvari za čoveka je povezivanje svog mobilnog teleofona sa uređajima u kući. Pa tako, samo uz pomoć Interneta možemo da podešavamo: bojler, šporet, grejanje, kamere itd. Ako se vraćate sa posla kući i želite da vas dočeka toplo jelo, treba samo da pošaljete poruku rerni koja će se automatksi uključiti, ali i isključiti kada je to potrebno.

IoT u saobraćaju može da olakša putovanje svim učesnicima. Tako na primer postoje pametni semafori i zebre, koje uz pomoć senzora mogu da uključuju zeleno svetlo za pešake, odnosno crveno za vozila.

Koliko je siguran Internet of Things?

security-internet-of-things

Kako je povezanost uređaja postala sve prisutnija na tržištu, tako su u fokus došle i teme kao što su security i privatnost. Zaštita podataka je jedna od primarnih tema koja izaziva zabrinutost kako kod kompanija tako i kod potrošača.

Zbog sajber napada, raste opasnost da hakeri mogu da „upadnu“ u vašu pametnu kuću ili pametan grad. Iz tog razloga, uporedo sa razvitkom IoT uređaja, razvijaju se i securty sistemi koji mogu da zaštite pojedinca i kompanije.

Internet of Things i 3d štampa

Ove dve grane IT industrije nisu samo povezane zahvaljujući tome što predstavljaju nove tehnologije. IoT i 3d štampa našle su veoma interesantnu međusobnu povezanost. 3d štampa pomaže pri proizvodnji svih delova za IoT uređaje, ali i pri stvaranju njihovih prototipova. Pored toga, zahvaljujući IoT proizvodima, 3d štampa može da dobije informacije koje su neophodne za unapređenje tehnologije.

Šta-je-Internet-of-Things

3d štampači mogu biti povezani sa razlićitim IoT uređajima. Dizajneri mogu automatski da menjaju modele, da kontrolišu kvalitet i to sve za veoma kratko vreme i jeftinije.

Internet of Things i industrije

IoT se koristi u najrazličitijim industrijama. Samo neke od njih su: proizvodnja, transport, poljoprivreda, bankarska industrija, zdravstvo, logistika itd.

IoT može imati veliku primenu u maloprodaji. Automatizacija nabavke donela bi značajne promene, jer bi sistem pratio količunu robe na zalihama i automatski bi naručiiovao šta je potrebno.

IoT-Enabled_Smart_City_Framework_White_Paper_Image_2

Internet of Things je našao primenu i u vazdušnom saobraćaju. Koferi mogu imati senzore, uz pomoć kojih ćemo mnogo lakše naći izgubljen prtljag.

Ovo su samo neki od primera na koji način IoT može da utiče na sve sfere naših života. Za sam kraj možete pogledati interesantan snimak koji na slikovit način objašnjava šta je Internet of Things.