Pored različitih oblasti, 3d štampa je počela da se primenjuje i u modnoj industriji. Bilo da je to odeća sa posebnom porukom ili potpuno 3d štampana haljina. Prednosti aditivne proizvodnje prepoznala je i mlada umetnica Kristina Petrović, koja je iskoristila nove tehnologije kako bi napravila inovativne i jedinstvene kreacije.

Svoju kolekciju pod nazivom „PRAY“ studentkinja akademije iz Beča, predstavila je zajedno sa ostalim kolegama u posebnom ambijentu u glavnom gradu Austrije. Imali smo priliku da učestvujemo u ovom projektu, i za Kristinu 3d štampamo figure anđela, koje su se našle na njenim kreacijama.

Da li nam možete reći nešto više o reviji koja se nedavno održala u Beču?

Radi se o mom završnom radu na akademija za modu i dizajn sa nazivom 24|8. Učestvovala sam na reviji sa kolekcijom „PRAY“. Revija se održala u Beču u MGC Mode

3d-stampani-anđeli-na-reviji-u-becu-3D-štampa-rs 3d-stampani-anđeli-na-reviji-u-becu-3d-štampa

Kako ste došli na ideju da upotrebite 3d štampu u svojim kreacijama?

Želala sam inovativnim tehnikama da dočaram duh istorije na modernoj odeći. Smatram da 3D štampa može da bude budućnost modnih detalja.

3d-stampani-anđeli-na-reviji-u-becu-3D-štampa-rs  3d-stampani-anđeli-na-reviji-u-becu-3d-štampa

Zašto su to baš bili anđeli?

Kolekcija je inspirisana gotičkim crkvama koje su se gradile u vreme baroka. Kako bih spojila ta dva stila, izabrala sam pored apstraktnih rozeta koje sam štampala pena-štampom, šnitove koji prate forme gotičke crkve i 3D štampane anđele.

Kako pronalizite inspiraciju za svoje projekte?

Uglavnom me inspiriše arhitektura, ali i modna istorija.

3d-stampani-anđeli-na-reviji-u-becu-3D-štampa-rs

Šta je sledeće u planu, da li ćete i dalje koristiti prednosti novih tehnologija u svojim projektima?

Planiram da proširim kolekciju “PRAY” do kraja leta, i želja mi je da pokažem svoje modele na Beograd Fashion Week-u. Novu tehnologiju ću svakako jos više involvirati u svoje modele.

(Photo: Srđan Drašković)