Arc/k Project je neprofitna organizacija koja ima za cilj da napravi 3D evidenciju najvećih kulturnih spomenika i da ih sačuva digitalno. Digitalno skeniranje je veoma korisno sredstvo koje je do sada uspevalo da spase mnoge istorijske spomenike od potpunog propadanja. Skenirani su i građeni delovi spomenika koji su uništeni kroz istoriju. U prethodnom periodu pokrenut je projekat „Skeniraj svet“. To je  metod čuvanja istorijskih spomenika kao 3D skeniranih kopija.

– Naša misija je da spasemo ugrožena kulturna dobra. Želimo da sačuvamo, na do sada neviđen način, glečere koji se povlače, gradove koji se menjaju, statue koje trule. I to sve radi budućih generacija – rekao je osnivač organizacije Brian Pope, prenosi engleski portal.

skeniranje spomenika

Međutim, ova baza modela neće pomoći samo što boljem očuvanju istorijskih spomenika. Ovi skenirani modeli biće dostupni i Holivodu, za potrebe filmskih snimanja. U projektu se koristi najnovija 3D tehnologija za skeniranje, kako bi se napravila baza od preko hiljadu 3d modela kulturnih i istorijskih znamenitosti. Danas je više nego ikad potrebno da se iskoristi ova prilika. razlog za to su sve učestalijih teroristički napadi, problemi životne sredine i globalnog zagrevanja.

akropolj-očuvanje-skeniran-model

Kao što je već poznato, mnogi filmovi se snimaju na mestima koji su veoma značajne istorijske znamenitosti. Uz pomoć ove baze 3D modela, fimovi će moći da se snimaju na replikama egzotičnih mesta. U isto vreme čuvaćemo kulturnu baštinu. Osnivači ove organizacije veruju da se baza neće koristiti samo u filmskoj industriji. Smatraju da će koristi imati i u istorijskim, akademskim i naučnim krugovima.

 

(Photo:Wikipedia, www.3dprintingindustry.com)