3d štampa se upotrebljava u mnogim industrijama i za različite potrebe. Ipak, sledeći primer je verovatno jedan od najslađih koje smo videli do sada. Tokom istraživanja na Univerzitetu Stanford, ptice nose minijaturne 3d štampane naočare.

Tim istraživača sa ovog američkog univerziteta, pokušao je da istraživanjem leta ptica, poboljša kompjutersku animaciju ptičijeg leta. Cilj je da se što bolje upozna kako to ptice održavaju balans u vazduhu, kako bi jednog dana mogli da se naprave što efikasniji roboti.

ptica-nosi-3d-štampane-naočare  ptica-nosi-3d-štampane-naočare

Pomoć za svoje istraživanje dobili su od male ptice Obi koja je trebalo da prođe kroz prostor koji je bio ispunjen netoksičnim česticama, ali koje nisu vidljive golim okom. Iz tog razloga, moralo je da se snima laserskim putem. Istraživači su shvatili da nijedan čovek ne bi ušao u takav prostor bez zaštite, pa da im je potrebna zaštitna oprema i za oči ptice.

Tokom istraživanja, ptica Obi je nosila 3d štampane naočare koje su imale zaštitna stakla, kao i sićušne kaiševe koji su se kačili oko glave ptice. Rezultati istraživanja su pokazala da donekle postoji razlika u shvatanju leta ptice, od onih koje imamo do sada. Nema sumnje da će ove načare pomogati i u nekim od narednih istraživanja.

 

 

 

(Izvor: Stanford University)