Na Novom Zelendu u toku je proizvodnja veoma specifičnog i futurističkog automobila. U pitanju je 3d štampani električni automobil, koji nosi naziv „The Drop“, a delo je dizajnera Ira Munna. Domet baterije novog automobila biće 300 kilometara, a ovo će biti prvo ovakvo vozilo proizvedeno na Novom Zelandu.

Iako je Novi Zeland relativno mala zemlja sa 4,5 miliona stanovnika, inovacije i nove tehnologije veoma su zastupljene u ovoj sredini. Tako će u gradu Ouklendu uskoro moći da vide 3d štampani električni automobil. Automobil na tri točka, biće električan pa će biti idealan za one koji su naklonjeni ekologiji, prenosi portal All3dp.

Zajedno sa studentima sa fakulteta Massey University, Munn razvija svoj koncept već godinu dana. Za sada fotografije novog automobila nisu dostupne, ali Munn očekuje da će prvi prototip izaći u avgustu ove godine, dok će se 3d štampani električni automobil naći na tržištu u martu sledeće godine, po ceni od oko 10 000 dolara.

prvi-3d-stampani-elektricni-automobil

Ira Munn, tvorac 3D štampanog električnog automobila

Munn se već nekoliko godina unazad bavi 3d štampom, i to pre svega edukacijom mladih. Njegov plan za stvaranje 3d štampanog energetski efikasnog automobila uklapa se i u plan Vlade Novog Zelanda. Naime, prema propisima, cilj je da se svake godine udvostruči broj električnih automobila u zemlji, kako bi se do 2021. godine stigli do broja od 64 000 ekološlih vozila.

Dok čekamo da vidimo prve fotografije vozila sa Novog zelanda, u nastavku možete pogledati snimak kako izgleda 3d štampani Urban Electric Vehicle koji je delo češkog startup-a 4ekolka, i koji je prezentovan prošle godine.

 

(Photo: All3dp.com)