NASA nastavlja svoj program sa ciljem da se izgradi kuća na Marsu, koja će omogućiti istraživačima Svemira da mogu tu da žive i rade. Ono što jeste najvažnija prednost ove kuće je to što bi se ona pre svega oslanjala na materijale koji su na raspolaganju na Marsu. Pored toga, prvi stanovnici bi i reciklirali 3D štampani materijal.

Trenutno je u procesu druga faza projekta, u kojoj se naučnici takmiče na koji način najbolje mogu da naprave sistem za reciklažu.

prva kuća na Marsu  3d štampana kuća na Marsu

-Kako bismo mogli da istražujemo svetove van naše planate, neka vrsta skloništa nam je zaista neophodna. Međutim, trebaće nam mnogo resursa. Zbog toga tražimo tehnologiju koja će moći da koristi materijale koje ponesemo. Pored toga, cilj je i da se iskoristi ono što imamo na našoj destinaciji, što je u našem slučaju zemlja. Recikliramo je na Zemlji, ne vidim zašto ne bismo mogli na Marsu – rekao je Steve Jurczyk, administrator za svemirske tehnologije u NASI, a prenosi portal 3ders.

U prvoj fazi projekta, tražilo se najbolje rešenje za dizajn same kuće, a pobedio je projekat “Mars Ice House”. Ova kuća se sastoji od kupola, koje pružaju štit od kosmičkih zrakova atmosfere Marsa. Takođe, kuća sadrži i staklenu baštu, koja će pružati dodatnu hranu i kiseonik. Naravno, pored toga, postoji i deo u kojem astronauti ne moraju da nose zaštitna odela.

 

(Photo: 3ders.org)