Mick Fanning, profesionalni australijski surfer, imao je priliku da proba kako funkcioniše prva 3d štampana daska za surfovanje. Inženjer Red Bulla, osmislio je dasku za surf koja bi mogla da donese značajne promene u ovaj sport.

Dizajn 3d štampane daske za surfovanje zasniva se na modelu poznate daske Mayhem. Iako je još uvek u fazi prototipa, ovakva daska će pomoći surferima da što bolje usklade svoje pokrete. Inženjer Red Bulla objasnio je da za izradu i dizajn daske, koristi tehnike koje se najčešće koriste u vazduhoplovstvu za izradu aviona, prenosi portal 3ders.

3d štampana daska za surf daska za surfovanje

Kanadaska kompanija Proto3000 imala je priliku da proizvede prvi prototip. Daska je prvo štampana u deset odvojenih delova. Za izradu ovih delova bilo je potrebno oko četiri dana. Nakon toga, delovi su se spojili, a zatim su i zapečaćeni staklenim vlaknima, odnosno kako to nazivaju profesionalni proizvođači – daska je „zastakljena“.

Iz kompanije Red Bull poručuju da je najveća prednost 3d štampe što postoji mogućnost da se proizvode potpuno identične daske. Tradiocinalni proizvođači daski za surfovanje možda će aditivnu proizvodnju videti kao pretnju svom zanatu, ali inženjer Red Bulla veruje da će oni shvaiti 3d štampu kao alat koji može da im pomogne da proizvedu što savršenije daske.

Kako je izgledalo prvo surfovanje na 3d štampanoj dasci, možete pogledati ovde.

(Photo: 3ders.org)