Muzički instrumenti više ne moraju da imaju standardan izgled jer se pojavio najnoviji interaktivni alat Printone, uz pomoć kojeg možete da napravite duvačke instrumente najrazličitijih oblika. Ukoliko vam je interesantno da „Devetu simfoniju“ svirate na Betovenovoj statui, ili dečiju pesmu „Razbole se lisica“ na instrumentu koji ima oblik lisice, onda je ovaj program pravo mesto za vas.

Printone je nastao radom tima istraživača iz Autodeska i Dortmut univerziteta.  Oni su uspeli da razviju program koji omogućava pravljenje modela različitih oblika duvačkih instrumenata, koji se zatim 3d štampaju. Do sada su napravili 16 različitih oblika, kao što su: zvezda, zec, zmaj, sneško, ovca itd.

.3d-štampana-ovca-instrument

Stvaranje zvuka uz pomoć ovih instrumenata postiže se tako što čovek koji svira duva vazduh koji prolazi kroz predmet. Ono što jeste interesantno je upravo činjenica da je zaista moguće svirati uz pomoć ovih objekata. Do sada su se duvački instrumenti pravili tako što su bili cevastog oblika jer je to bio jedini način kako bi se uspešno sviralo.

Sa razvojem Printone-a i 3d štampe to se promenilo, prenosi portal 3dprint. Ono što Printone omogućava je upravo to da korisnik može da izabere oblik instrumenta. Zatim, bira gde će se nalaziti deo koji će služiti za ubacivanje vazduha. Potom, automatski bira raspon tonova koje će instrument proizvoditi, kao i položaja gde će se nalazti otvori za prste.

printone-štampani-instrumenti

Iako uz pomoć ovih duvačkih instrumenata zaista mogu da se odsviraju melodije, verujemo da ovi instrumenti neće zameniti tradicionalne duvačke instrumenta, već da će se pre svega koristiti za zabavu.