Jawwad Patel, student iz Indije, uspeo je da napravi 3d štampani uređaj koji pretvara vlagu iz vazduha u vodu. Ovaj uređaj može za sat vremena da stvori čak 1,8 litara vode.

Znamo da su 3d štampači impresivna stvar, i da od namotane plastike mogu da naprave komplikovane dizajnerske predmete ili od praha da naprave metalni krevet. Student iz Indije, uspeo je da napravi uređaj “Dewdrop”, koji može čak u sušnim klimama da stvori 1,2 litara vode za sat vremena.

Ovaj 22-ogodišnji student, od svoje desete godine radi na raznim elektronskim izumima. Iako, izgleda da njegov najnoviji izum koristi magiju, kako bi stvorio vodu iz vazduha, u stvari samo koristi snagu kondezacije. Vazduh se hladi tako da dođe do faze rose, i onda se kapljice vode skupljaju u posudu. Ovaj uređaj ne samo da stvara vodu, već ima i filtere koji čiste vodu od prašine i ostalih nepoželjnih čestica.

3d-štampač-pretvara-vazduh-u-vodu-Jawwad-Patel         3d-štampač-pretvara-vazduh-u-vodu

Ovaj 3d uređaj, trenutno radi na baterije, ali može takođe da radi uz pomoć solarne energije. “Dewdrop” če moći da se koristi pre svega u oblastima gde je često suša, ali on takođe ima opciju da izaberete da li želite toplu ili hladnu vodu. Samim tim, biće veoma koristan i za predele u kojima je nešto hladnija klima. Studentu iz Indije ovo nije prvi izum. On je već napravio “pametnu kacigu” za motore, koja sprečava vozača da upali motor ukoliko se njegovo stanje alkohola u krvi nalazi iznad granice dozvoljenog. Takođe, kaciga upozorava hitne službe ukoliko dođe do eventualne nesreće.

S obzirom na svoja dostignuća, Patel je već dva puta nominovan za nagrade iz oblasti nauke u svojoj domovini, prenosi poral 3ders.

 

(Photo: 3ders.org)