Projaket pod nazivom ViolinoDigital još jednom nam je pokazao kako aditivna proizvodnja može da se upotrebi na veoma kreativan način. Naime, napravljena je 3d štampana Stradivarijeva violina, na kojoj može i da se svira.

poslustajte-kako-zvuci-3d-stampana-stradivarijeva-violina

Napravljen 3d model violine, kako bi pomagao proizvodnji

Realizovanje ovog projekata trajalo je dve godine, a nastao je kombinacijom nekoliko digitalnih proizvodnih procesa, gde je svoje mesto svakako našla i 3d štampa. Replika čuvene violine sastoji se od 40 pojedinačnih delova, od kojih su mnogi 3d štampani od drvenih filamenata. Ipak, neki delovi kao što su vrat i čivije napravljeni su od pravog drveta, prenosi portal 3ders.

poslustajte-kako-zvuci-3d-stampana-stradivarijeva-violina

3d štampani test model

Nakon što su svi delovi napravljeni, violina je spojena. Harris Matzaridis, tvorac ove violine, za farbanje je koristio lak napravljen od sintetičke smole, iako kaže da i dalje radi na razvoju prirodnijeg laka koji će doprineti da violina više podseća na original.

poslustajte-kako-zvuci-3d-stampana-stradivarijeva-violina

Lakiranje i farbanje test modela

Matzaridis još uvek radi na modelu i finaliziranju svoje 3d štampane replike Stradivarijeve violine. On se nada da će poboljšati i zvuk, koji je kako kaže pomalo grub.

Kako izgleda i zvuči ovaj neverovatni instrument možete pogledati na snimku, na kojem 3d štampanu Stradivarijevu violinu svira Korina Papadodima.

 

(Photo: 3ders.org)