Kompanija Nano Dimension razvila je nov metod 3d štampanja, koji će poboljšati proizvodnju 3d štampanih ploča (PCB-printed circuit board). Uz najnoviji metod eliminisaće se lemljenje, a 3d štampane PCB ploče će biti tanje i bolje zaštićene.

Izraelska kompanija već ima jedan od najboljih i jedinstvenih štampača koji može da štampa uz pomoć nano-mastila, u pitanju je štampač pod nazivom Dragonfly 2020. Međutim, novi metod pokazuje da će kompanija Nano Dimension, od sada moći da 3d štampa električna kola sa ugrađenim električnim komponentama.

nano-dimension-nova-metoda-3d-štampanja-štampanih-pločica

Kako navode u ovoj kompaniji, a prenosi portal 3ders, postoje tri prednosti ovog novog metoda 3d štampe. Pre svega, pouzdanost PCB ploča će se poboljšati, s obzirom da se elektronske komponente proizvode interno, što sprečava da budu izložene spoljašnjoj sredini i štiti ih od mehaničkih, temperaturnih i korozivnih kvarova.

Druga prednost je što nije potrebno lemljenje, jer sve komponente nastaju u samom procesu 3d štampanja. Poslednja prednost je ta što novim 3d štampanim PCB pločama nije potrebno kompletno pakovanje.

Kompanija Nano Dimension je podnela prijavu za patent u SAD. Veruju da će se ovaj novi metod koristiti u oblastima kao što su: državna odbrana, svemir, potrošačka proizvodnja, ali i telekomunikacije.