Metal X je najnoviji štampač kompanije MarkoForged, koji može da štampa predmete od metala. Koristi tehniku koja se naziva Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM), a može štampati predmete u rasponu od titanijuma do aluminijuma.

U toku procesa, štampač koristi metalni prah. Predmet na kraju procesa ostaje potpuno čvrst, što pruža mogućnost da se ovakav način proizvodnje koristi u automobilskoj, medicinskoj I vazduhoplovnoj industriji.

Svakako najupečatljiviji podatak je cena. Metal X košta nešto manje od 100.000 dolara, što je neverovatan pomak s obzirom da je cena prethodnih modela 3d štampača koji štampaju metalne predmete bila izražena u milionima. Kako objašnjavaju iz ove kompanije, sada je proizvodnja metalnih predmeta lakša I dostupnija nego ikada.

metal-x-3d-štampač-koji-štampa-metal metal-x-3d-štampač-koji-štampa-metal

-Naša misija je da pomognemo kompanijama da njihovi proizvodu budu bolji, ali I da ih brže plasiraju na tržište. Ne moraju više da se oslanjaju na CNC mašine, sada imaju alternativu. Revolucija nije samo u pravljenje metalnih delova, već je vidna promena I u proizvodnji plastičnih delova. Uz pomć ovog štampača, može da se napravi metalni kalup i to samo za jedan dan, a ne za nekoliko meseci, kako je do sada bila praksa – objašnjava Greg Mark, CEO kompanije MarkForged, a prenosi portal 3ders.

Metal X, omogućava da se štampaju oblici I predmeti koji su dizajnerski zahtevniiji I komlikovaniji. Takav način proizvodnje nije bio dostupan na mašinama koje su do sada proizvodile metalne predmete.

 

(Photo: 3ders.org)