Do sada smo uglavnom pisali o upotrebi 3d štampe u stranim zemljama. Međutim, 3d štampa je počela da se primenjuje i u domaćoj medicini. Lekari grudne hirurgije Kliničkog centra Kragujevac, zajedno sa stručnjacima Fakulteta inženjerskih nauka, po prvi put u našoj zemlju su ugradili pacijentkinji veštačko rebro, napravljeno od medicinskog materijala.

Na osnovu snimka, napravljen je model implantata. Uz pomoć 3D štampača za veštačko rebro je napravljen kalup koji je potom izliven. Nova kost, dužine 12 centimentara, potpuno je identična delu rebra koji je prethodno odstranjen.

-Mi smo povezali neka znanja iz građevinske prakse, pa smo materijal koji je krt, to je medicinski cement, armirali i ojačali sa titanijumskom žicom, koja se takođe koristi u standardnoj operativnoj praksi. Tako smo dobili implantat, koji je u stvari armirano rebro – izjavio je prof. dr Nenad Grujović, upravnik Centra za informacione tehnologije, a prenosi RTS.

Implatant je fiksiran sa jedne strane za kičmeni stub, a sa druge strane za deo rebra. Uz pomoć ove zahtevne operacije, grudni koš je vraćen u prvobitno stanje. Na Fakultetu inženjerskih nauka, već dugi niz godina se bave primenom novih tehnologija u hirirgiji, te veštačko rebro nije njihov privi poduhvat. Pre osam godina napravili su i prvu veštačku grudnu kost.

3d štampa bi mogla da bude važna karika u medicini, pre svega za stvaranje ovakvih implantata, koji se prave namenski za svakog pacijenta. Sasvim je sigurno da će 3d štampači imati zavidnu ulogu u svim oblastima hirurgije, ali pre svega u rekonstrukciji delova kostiju.

U nastavku možete pogledati prilog koji je emitovan na RTS-u.

 

(Za 3dstampa.rs: Jovica Dojčinović)

(Photo www.3dprint-uk.co.uk)