Grupa istraživača sa Lund Univerziteta iz Švedse, koristila je 3D skeniranje kako bi rekonstruisala kuće starog antičkog grada Pompeje. Izrađeni 3D modeli pokazuju kako su kuće izledale pre nego što je grad potpuno uništen posle erupcije vulkana Vezuv 1079. godine.

Već vekovima traje fascinacija istoričara ovim drevnim gradom. Iako je osnovan u šestom ili sedmom veku pre nove ere, grad je imao napredan sistem za vodu, amfiteater i stanovništo od oko 11.000 stanovnika. Međutim, nakon erupcije, grad je bio potpuno prekriven pepelom sve do otrkivanja u 18. veku. Tehnologija 3D skeniranja, omogućila je da se napravi virtuelan model kuča. Možemo da vidimo kako je tačno sve izgledalo pre uništenja, piše portal 3ders .

pompeja pre erupcijepompeja nekad i sad

 

Radeći na ovom projektu, naučnicu su došli do novih saznanja vezanih za Pompeju. Otkrili su nova imanja, pekare, bašte… Otkrili su i detalje iz života. Proučavajući sistem za vodu i kanalizaciju, došli su do saznanja o hijerarhiji drevnog grada, otkrili su da su restorani i trgovci zavisili od velikih bogatih porodica, koje su obezbeđivale vodu.

Ideja istraživača iz Švedske je da se što veći deo drevnog grada dokumentuje uz pomoć 3D skeniranja. Na taj način grad bi se sačuvao, u slučaju da opet dođe do nekog zemljotresa ili neke slične nepogode.

 

 

(Photos: 3ders.org)