Istraživači iz Londona uspeli su da naprave komad namestaja na veoma nebićan način. 3d štampana stolica nastala je uz pomoć softvera koji je prilagođen specijalno za ovu namenu i robotske ruke koja je omogućila 3d štampanje direktno u vazduhu.

3d štampanu stolicu neobičnog izgleda napravili su istraživači iz Design Computation Lab-a (DCL) iz Londona, i na taj način otišli su korak napred u 3d štampanju nameštaja. Radna grupa ovog fakulteta napravila je softversko i hardversko rešenje koje je proizvelo stolicu pod nazivom Voxel Chair.

Cilj njihovog projekta je da se dizajnerima da direktna kontrola dok je 3d štampana stolica u fazi nastajanja, kako bi mogli da naprave što neobičnije forme.

jedna-linija-dovoljna-da-se-napravi-3d-stampana-stolica

– Umesto da se dizajnira oblik stolice, dizajner direktno treba da osmisli na koji način će se ponašati materijal – objašnjavaju Manuel Jimenez Garcia i Gilles Retsin, direktori ove institucije.

3d štampana stolica nastala u Londonu, napravljena je od materijala koji je dugačak 2,36 kilometara, a linija tokom izrade se ni jednom nije prekidala. Za izradu se koriste PLA filamenti koji su biorazgradivi. S obzirom da se koristi samo onoliko plastike koliko je potrebno, ovaj projekat je i veoma ekološki održiv, prenosi portal All3dp.

Pogledajte promotivni video 3d štampane stolice.