Ikea je najavila plasiranje svoje prve 3d štampane kolekcije, koja će se u prodavnicama naći u toku sledeće godine. Prvi deo kolekcija pod nazivom OMEDELBAR, činiće 3d štampani držač nakita, koji je inspirisan mrežom. Veoma interesantan predmet nastao je u saradnji sa švedskim dizajnerom Bea Åkerlundom, koji do sada sarađivao sa velim svetskim zvezdama kao što su: Madona, Beyonce, Lady Gaga i Rihanna.

ikea 3d štampa

Iako ova kolekcija ne donosi velike pomake u samoj 3d štampanoj tehnologiji, ona predstavlja značajnu promenu i prodor u masovnoj proizvodnji. Kako objašnjavaju iz ove kompanije, Ikea je jedan od prvih velikih brendova koji koriste 3d štampu u masovnoj proizvodnji.

-Počeli smo sa ovim projektom pre oko godinu i po dana, jer smo predviđali da će 3d štampa biti bum u masovnoj proizvodnji. Do sada se proizvodnja zasnivala na tradicionalnim metodama, uz pomoć kalupa i prototipa. Sada, uz pomoć 3d štampe, ovaj period proizvodnje je efikasniji. U tom kontekstu, OMEDELBAR ruka će naći svoje mesto u istoriji proizvodnje i dizajna – objašnjava Jakub Pawlak, a prenosi portal 3ders.

ikea 3d štampa  ikea 3d štampa

Nova 3d štampana kolekcija proizvodila se uz pomoć SLS tehnike. Prvobitno je štampač zagrejan na 177 stepeni, dok je blok sa prahom i 3d štampanim predmetom bio u peći oko 40 sati. Nakon toga, potrebno je da predmet stoji još 24 časa u drvenoj kutiji, u kojoj se temperatura spušta na 60 stepeni. Kako objašnjavaju iz finske komapanije u kojoj se 3d štampaju predmeti, razvili su ovu tehniku kako bi ubrzali proizvodnju, jer ne moraju da čekaju da se štampač ohladi. Nakon hlađenja, predmeti se čiste, suše i testiraju. Rezultat je dekorativni predmet koji je veoma upečatljiv, a svakako nije moguće da nastane tradicionalnim metodama.

Što se tiče budućnosti 3d štampe u Ikei, Pawlak vidi četiri moguća ishoda. Prvi, koji je već u toku – OMEDELBAR ruka, odnosno mali dekorativni predmeti sa malo ili potpuno bez funkcija. Drugi je ono što on naziva „small life hacks“. Treći mogući pravac su složeniji predmeti i dizajni koji sa tradicionalnim tehnikama nisu bili mogući sa tradicionalnim tehnikama. Poslednji ishod, Pawlak vidi 3d štampu kao štampu po narudžbeni, i to ako troškovi proizvodnje nastave da padaju.

-Predviđam da će za dve godine IKEA imati neke solucije za ovakav način proizvodnje. Da li će to značiti da će 3d štampači biti u našim prodavnicama ili će se nalaziti u blizini u lokalnim fabrikama, to ostaje da vidimo – objašnjava Pawlak na zvaničnoj stranici ove komapnije.

Na sledećem snimku možete pogledati kako izgleda izrada 3d štampanog držača za nakit.

(Photo, Video: 3ders.org, all3dp.com)