Najnoviji izveštaj kompanije The International Data Corporation (IDC) donosi podatke na koji način će napredovati 3d štampa, tj. globalna potrošnja u okviru ove industrije. Prema njihovim predikcijama, do 2020. godine, globalna potrošnja u okviru industrije 3d štampe iznosiće 28,9 milijardi dolara. U prethodnoj godini taj iznos je bio 13,2 milijardi dolara, što pokazuje da IDC, baš kao i Deloit, smatra da će tržište znatno rasti tokom narednih godina.

Svakako nije iznenađenje što IDC smatra da će u Sjedinjenim Američkim Državama biti 25% globalnog prihoda u okviru 3d štampe, s obzirom da se i sada jedan od najvećih tržišta nalazi upravo u ovoj zemlji. Sa druge strane, više od polovinu globalnog prihoda, 3d štampa će ostvariti u Zapadnoj Evropi, Aziji i Japanu.

 

idc-izvestaj-3d-stampa

Takođe, u izveštaju se navodi i u kojim industrijama će se najviše koristiti prednosti 3d štampe. U prethodnoj godini, u okviru automobilske industrije ostvareni su značajni prihodi u iznosu od preko 3,9 milijardi dolara. Predviđa se i da će se 3d štampa sve više koristiti u stomatologiji i medicini, pre svega zahvaljujući investicijama u ovim oblastima.

Pored toga, rastu prihoda doprineće i povećane nabavke 3d štampača i materijala. Takođe, smatraju da će se u narednom periodu utrostručiti prihodi nabavke softvera koji se koriste u okviru 3d štampe.

Izveštaj o tržištu 3d štampe donosiocima odluka u okviru IT industrije daje što bolji uvid u to šta se očekuje na tržištu aditivne proizvodnje do 2020. godine, kako bi mogli da donesu što bolje odluke za svoje kompanije, prenosi portal 3ders.

 

(Photo: 3ders.org)