Najnoviji izveštaj Deloit Poljske, sadrži predikcije kako će se kretati tržište 3d štampe sve do 2025. godine. Deloit je procenio da sadašnje globalno tržište 3d štampe vredi 4,8 milijardi dolara, dok su očekivanja da se ta cifra popne na 20,5 milijardi do 2020. godine.

S obzirom da se tržište 3d štampe konstantno menja, razvija, ima uspone i padove, analitičari Deloita su morali da uzmu u obzir sve faktore. Pored toga, morali su i da informacije uzimaju iz nekoliko izvora, kako bi pronašli približno tačno rešenje.

deloitte-izveštaj-3d-štampa-tržište

Tako da bi odredili koliko je zapravo trzište, uzeli su rezultate iz nekoliko drugačijih izvora. SmarTech kaze 3,7 milijarde dolara, dok Smithers Pira kaze 5,9.  Prema izveštaju Deloita, ta brojka je na sredini i iznosi 4,8 milijardi dolara.

Mnogo veće razlike su u predikcijama kako će napredovati tržište 3d štampe. Deloite predviđa da će tržište vredeti 20,5 milijardi dolara do 2020. Godine. Za ovu rast oni nude nekoliko objašnjenja, koje prenosi poral 3ders. Jedan od razloga je taj što će se pojaviti nova imene u ovoj industriji. Kao dokaz navode, HP koji je proizveo Jet Fusion 3d štampač. Učešće HP-a u ovoj industriji, će verovatno doneti novi kredibilitet. Pored toga, predviđa se da će novi materijali takođe poboljšati rast.

deloitte-report-3d-printing-market-worth-20-5-b-by-2020-desktop-3d-printing-still-important-4

Iako malo iznenađujuće, u izveštaju ove konsultatske kuće navodi se da će značajan rast postići desktop 3d štampači, u odnosu na industrijsku upotrebu. Analitičari Deloita veruju da će ova grana industrije ipak da se razvija mnogo više nego što je to bio slučaj do sada.

 

(Photo: 3ders.org, benzinga.com)