Mat Bowtell, Australijanac koji živi i radi u Melburnu, već dve godine pravi 3d štampana pomagala koje zatim poklanja deci širom sveta. 3d štampane proteze „Kinetic Finger“, koje je dizajnirao Bowtell, koriste se kao veoma funkcionalna pomagala za parcijalnu amputaciju prstiju.

Ovaj inženjer iz Australije, počeo je da se zanima za 3d štampanje kada je dobio priliku da u Japanu učestvuje u proizvodnji ruke koja je koštala čak milion dolara. Nakon ovog projekta, uložio je pet hiljada dolara kako bi kupio 3d skenere i štampače. Želeo je da i drugim ljudima bude dostupna 3d štampa, a ne samo onima koji mogu da izdvoje veliku količinu novca.

3d-štampane-proteze-"Kinetic-Finger"-koje-koštaju-samo-1$ 3d-štampane-proteze-"Kinetic-Finger"-koje-koštaju-samo-1$

Počeo je da proizvodi 3d štampane proteze „Kinetic Finger“, koje je uspeo da napravi za samo jedan dolar. Tokom proteklih nekoliko godina, Bowtell je učinio da se životi mnogih ljudi promene. Tako je 4-ogdišnjak iz Australije dobio protezu za svoju ruku, dok je čovek iz Japana ponovo počeo da svira gitaru.

Međutim, najviše novca Australijanac je trošio kako bi isporučio 3d štampana pomagala. Pa je tako, prilikom jedne isporuke za devojčicu u Iraku, poštarina koštala skoro sto dolara. Kako bi rešio taj problem, pokrenuo je kampanju preko My Cause, sa ciljem da sakupi sedam hiljada dolara. Kampanja je otpočela u februaru ove godine, a već za sada Australijanac na raspolaganju ima 33 hiljada dolara.

3d-štampane-proteze-"Kinetic-Finger"-koje-koštaju-samo-1$ 3d-štampane-proteze-"Kinetic-Finger"-koje-koštaju-samo-1$

Sa dodatnim finansijama, Bowtell se nada da će moći da kupi i nove štampače, koji će moći da proizvedu kvalitetnija 3d štampana pomagala. Njegova ideja je da pomogne pre svega deci u ratnim područjima, prenosi portal 3ders.

U nastavku možete pogledati video, i saznati kako to 3d štampane proteze „Kinetic Finger“ pomažu ljudima u svakodnevnom životu.