Još jedan gigant u automobilskoj industriji rešio je da u svoju proizvodnju uvrsti 3d štampu. Naime, Audi je zadnjih nekoliko godina koristio 3d štampu u proizvodnji, ali će od sada imati i svoj centar za 3d štampu. Zajedno sa partnerima kompanijom EOS, Audi će 3d štampati alat, geometrijeske složene modele za kalupe, i još mnogo toga.

Kako prenosi 3ders, EOS će otvoriti centar za 3d štampanje u Ingolštatu, u kojoj je i sedište proizvođača automobila. Iako je ovakva saradnja veoma interesantna vest, Audi još uvek neće štampati automobile. Ideja je da iskoriste štampače za specijalne alate, ali i protitipove delova automobila, koji će služiti kao kalupi. Sasvim je sigurno da će to doprineti drugačijem izgledu budućih modela automobila.

audi-će-3d-štampati-delove-za-automobile

Mogući budući izgled modela Audi TT Roadster sa 3d štampanim delovima

 

Čelnici Audija ne žele da sav posao 3d štampanja prepuste zaposlenima u EOS-u, pa su značajan deo svoje radne snage prebacili da upravo uče i da se obuče da rade sa 3d štampačima.

-Osnovali smo sopstveni centar za 3d štampanje, kako bi stekli iskustva i upoznali se sa ovim materijalima i procesom uopšte, koji će nam pomoći da poboljšamo serijsku proizvodnju. Sa ovom tehnologijom, uspećemo da napravimo alate i integrišemo sve funkcije i strukture koje su nam potrebne. To nismo mogli sa konvencionalnim metodama – zaključio je Jörg Spindler, head of toolmaking u Audiju.

S obzirom na partnerstvo sa komapnijom EOS, očigledno je da čelnici jedne od najpoznatijih nemačkih kompanija za proizvodnju automobila imaju velike planova za korišćenje 3d štampe.

Photo (3ders.org)