Adidas, jedan od najpoznatijih proizvođača sportske opreme, predstavio je novitete u svojoj fabrici u Nemačkoj. Od sada, ovaj sportski gigant će uz pomoć robota i 3d štampača štampati specijalnu liniju patika u fabrici pod nazivom „Speedfactory“

Kao što smo već pisali, Adidas je poklanjao 3d štampane patike osvajačima medalja na prethodnim Olimpijskim igrama. Uz pomoć inovativnih i tehnoloških naprednih mašina, Adidas će od sada moći i da komercijalizuje liniju jedinstvenih patika. Očekuje se da fabrika „Speedfactory“, opravda svoj naziv i da od sredine ove godine počne da proizvodi 500 000 pari patika godišnje. To bi značilo da će dnevno ove mašine praviti 1370 pari patika, prenosi poral 3dprint.

futurecraft_speedfactory_2-1

Inovacije koje su unete u proces proizvodnje pre svega će skratiti vreme za izradu prototipa. Naime, kako bi se sada razvio jedan model potrebno je i do nekoliko meseci. Sa razvojem tehnologije i pre svega upotrebom 3d štampe, taj proces će se smanjiti na nekoliko dana. Dizajneri će moći znatno brže da dobiju model pomoću 3d štampača. Prototip će biti testiran i ukoliko je potrebno vraćen na prepravku kod dizajnera.

adidas-speedfactory-allemagne-2016-2

Pored smanjenja perioda izrade prototipa, i sama proizvodnja će biti ubrzana. Do sada, kako bi se jedan model patika našao u prodavnicama bilo je potrebno da prođe ponekad čak i do 18 meseci. Sada će se taj period smanjiti na pet jer će pored brže izrade prototipa i roboti u proizvodnji ubrzati sam proces konačne izrade patika.

Ostaje da vidimo koji odgovor za smanjenje troškova i vremena će dati najveći rival Nike, ali i kako će se premeštanje fabrike u Evropu odraziti na zemlje u Aziji, u kojima se sada nalaze najveće fabrike. Jedno je sigurno, u narednim godinama 3d štampači će zauzeti jedno od primarnih mesta u fabrikama sportske opreme.

(Photo: 3dprint.com)