Burton, međunarodna snowboard kompanija, rešila je da iskoristi prednosti 3d štampe i poboljša svoje proizvode. Naime, oni su potipuno promenili deo board-a pomoću kojeg se noga pričvršćuje za dasku. Uz pomoć ovog savremenijeg dodatka sada se veoma brže bord pričvrsti za nogu, ali i mnogo jednostavnije.

Zahvaljujući efikasnosti tehnologije 3d štampe, programeri Burton-a su uspeli da u vrlo kratkom vremenskom roku urade na stotinu različitih prototipova i saznaju koje rešenje je najpogodnije. Sledeće jeseni, svi ljubitelji ove zimske aktivnosti će moći da kupe The Burton Step-on Binding, po ceni od 250 do 400 dolara.

-Mislim da je činjenica da moramo da sednemo, kako bi se vezali, uvek bila smetnja za sve snowboardere. Postoji efikasnost koja mora da se iskoristi kada ste na stazi. Sada, ako se spuštate sa svojim prijateljima koji su skijaši, nećete morati da usporavate druge – objašnjava Kimmy Fasani, profesionalna snowboarderka Burton-a.

3d-štampa-snowboard

U pokušaju da osveže ovaj sport, Burton je izašao na scenu sa novom linijom vezivanja, koja omugućava boarderima da veoma brzo ubace i vežu svoje čizme, koristeći tehnologiju koja je veoma slična onoj koja se već koristi kod skija.

-Pitali smo se šta ako uspemo da uštedimo 30 sekundi po spustu? Iako to zvuči kao da je mali vremenski period, ako se saberu svih 30 sekundi tokom dana, to znači da svako dobije po još jedan spust tokom dana, odnosno nekoliko stotina tokom narednih godina – rekao je Chris Cunningham, iz ove snowboard kompanije, a prenosi portal 3ders.

3d-štampa-snowboard

Ta informacija zaista jeste značajna, s obzirom da brojevi ne idu na ruku ovoj zimskoj disciplini. Kako su videli i predstavnici ove komapnije, niz razloga je dovelo do toga da snowboard postane disciplina koja je u padu u poslednjih deset godina.To se desilo pre svega zbog klimatskih promena, ali i zbog poboljšanja skijaške tehnologije. Čelnici jedne od najpoznatije snowboard kompanije veruju da će u budućnosti ovaj izum promeniti i brojke.

Pogledajte video sa portala snowboarder.com i saznaćete koje su prve imresije boardera na novi izum Burton-a.

 

(Photo: 3ders.org)