Širom sveta poslednjih godina se dešava ekspanzija 3d štampe. Pojedinci, ali i velike kompanije trude se da što više i bolje razvijaju ovu tehnologiju. Njima se pridružio poljoprivrednik iz Kine, koji je rešio da 3d štampa zidove. Vang, koji živi u gradu Jingning, rešio je da za svoj 3d štampač i podnese prijavu za patent.

3d štampač, koji je napravio Vang, dugačak je čak šest metara, 1,5 metara je širok, a visok tri. Zbog svoje masivnosti, može da štampa zidove, a kako prenosi portal 3ders funkcioniše kao bilo koji drugi 3d štampač. Materijal, kao što su cement ili pesak, ulaze na jednoj strani, dok mlaznica ispušta materijal na drugoj strani, baš onako kako je to zadato preko kompjutera.

Vang objašnjava da njegov 3d štampač nudi prednosti u odnosu na tradicionalne metode izgradnje. Pre svega, zato što je proizvodni ciklus kraći jer su mnogi koraci eliminisani. Smanjuje se količina rada koja je potrebna da se izgradi jedan zid, a što je najvažnije materijali koji se koriste nisu skupi i lako su dostupni.

kineski-poljoprivrednik-napravio-3d-štampač-koji-štampa-zidove

Ipak, naravno ovaj štampač ima i svoje nedostatke. Još uvek nije veoma efikasan kada je u pitanju brzina proizvodnje. Štampač ima jednu mlaznicu, pa može da štampa samo dva kvadratna metra zida dnevno. Međutim, Vang je rekao da trenutno radi na razvoju još jedne mlaznice kako bi poboljšao ukupnu efikasnost svog štampača.

Za sam kraj je dao i odgovor na pitanje kako je planirao da iskoristi svoj inovativni 3d štampač. Vang je objasnio da će ga koristiti za izgradnju zidova za svoj novi plastenik.

 

(Photos: 3ders.org)