Pisali smo već na koji način se koristila aditivna proizvodnja i tehnologija dronova, kada je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je uspešno testiralo jato dronova sposobnih da donose kolektivne odluke. Međutim, italijanska kompanija je otišla korak dalje. Oni su rešili da ove dve tehnologije ukombinuju u vodi. Tom prilikom je nastalo 3d štampano podvodno vozilo kojim se daljinski upravlja, pod nazivom ArcheoRov.

Na prvi pogled ArcheoRov, nije impresivan objekat. Dugačak je oko 60cm, a nije ni nešto naročito brz. Međutim, on može da “pliva” kao riba, umesto da bude stacioniran na jednom mestu, I on je 3d štampan. Zbog toga, kako objašnjava jedan od kreatora, ceo process od dizajna do isporuke traje samo deset nedelja.

ArcheoRov-3d-štampano-podvono-vozilo

ArcheoRov je dizajniran I izrađen za potrebe Arc-Team, kompanije koja se bavi arheološkim istraživanjima, podvodnom arheologijom, kao i snimanjem vazdušnih snimaka dronovima. Uz pomoć svoje dve kamere on može da napravi veoma dragocene snimke, koji će biti važni u istraživanju delova koji su do sada bili nepristupačni za ekspedicije.

Istraživački tim je imao nekoliko prototipova kako su želeli da izgleda ovaj podvodni dron. Koristeći 3d štampač, vrlo brzo su dobili modele, pa su mogli da shvate koji bi to prototip bio najpogodniji. ArcheoRov je već imao svoje prvo snimanje pod vodom I to u Madrone jezeru u Italiji, prenosi portal 3dprint.

ArcheoRov-3d-štampani-podvodni-dron

Jedna od najvažnijih karakteristika ArcheoRova je ta što je dizajn open sourse. Svaki ljubitelj sveta pod vodom može da odštampa svoje vozilo koje će mu pomagati pri ronjenju.

Pogledajte video I saznajte kako izgleda ArcheoRov pod vodom.