Multiply Labs, startup koji se bavi nutricionizmom, razvio je proces uz pomoć koga se dobijaju 3d štampani vitamini. Svaki pojedinac može da izabere koja doza vitamina mu je potrebna. Na taj način svaki čovek dobija potpuno personalizovane kapsule.

Kalifornijski startup proizvodi 3d štampane kapsule, u kojima može biti 15 različitih suplemenata. Doza nekog vitamina može biti od 0 do 100. na taj način pojedinac može da sebi posebno dozira koliko mu je određenog vitamina ili suplementa potrebno. Nakon toga, kapsula se 3d štampa u tom obliku koji najviše odgovara određenoj dozi.

3d-stampani-vitamini-i-suplementi

Ovakva proizvodnja je veoma dobro rešenje za veoma često neefikasne doze vitamina koji su nam sada dostupni. Umesto da se razvije jedna generička kombinacija vitamina, sad će svako moći da dozu prilagodi svojim individualnim potrebama. 3d štampanje vitamina je idealno za one kojima je potreban dodatak ishrani samo u nekom delu, kao što su npr. vegeterijanci.

Sve što je potrebno da uradite kako bi dobili svoje personalizovane kapsule, jeste da popunite upitnik na sajtu ovog startupa, koji će zatim napraviti pravu kombinaciju koja je vama potrebna shodno načinu života koji vodite.

3d-stampani-vitamini-i-suplementi

U narednom periodu se očekuje da će se 3d štampa koristiti i u proizvodnji lekova, tačnije u sklapanju nekoliko lekova u jedan. Naime, starija lica svakodnevno moraju da piju i po nekoliko različitih lekova. Uz pomoć 3d štampe moći će da dobiju samo jednu kapsulu koja će sadržati tačno onu dozu lekova koja im je potrebna, prenosi portal all3dp.

U nastavku možete pogledati objašnjenje zašto su nam potrebne ove 3d štampane kapsule.

(Photo: All3dp.com)