Studentkinja iz Engleske uspela je da napravi 3d štampani „treći palac“ koji može pomoći ljudima da budu efikasniji prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Tokom vremena, zahvaljujući konstituciji ruku, čov3d štampani "treći palac"ek je dobio prirodne sposobnosti. Dani Clode, studentkinja umetnosti na Royal college univerzitetu, konstriusala je palac koji može da pomogne čoveku da proširi svoje prirodne sposobnosti.

 

Za izradu ovog jedinstvenog protetskog uređaja, korisio se fleksibilan filament, koji na najbolji mogući način može da imitira ponašanje prirodnog palca. Postoje i dva motora koji omogućavaju da se dodatni 3d štampani „treći palac“ pokreće u različitim pravcima, dok tri šarke omogućavaju njegovo savijanje. Sam palac se može kontrolisati preko senzora koji se nalaze u cipelama. na taj način se koristi veza između naših ruku i stopala.

 

3d štampani "treći palac" S obzirom da je dodatni palac pričvršćen za ruku, može se uspešno koristiti i za komplikovane radnje, kao što je sviranje gitare. Ideja ovog projekta je da protetika počne da se korisiti i kako bi se unapredilo svakodnevno funkcionisanje čoveka, a ne samo za lečenje invaliditeta. Clode planira i da u budućnosti nastavi da koristi 3d štampu kako bi unapredila svoj protetski dodatak. Kako objašnjava aditivna proizvodnja joj omogućava da se prilagodi različitim veličinama i potrebama ruke, prenosi portal all3dp.

Na sledećem snimku možete pogledati kako izgleda ovaj pomalo čudan, ali veoma inovativan uređaj.

 

(Photo: www.all3dp.com)