Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici dobili su pomoć u vidu 3d štampanog robota, čiji će zadatak biti da pravi fotogtafije i snimke. 3d štampani robot, koji nosi naziv JEM Internal Ball Camera (INT-Ball), poslat je početkom meseca od strane Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Robot je specijalno dizajniran kako bi mogao da radi u okruženju nulte gravitacije. Delovi ovog robota su 3d štampani, a on omogućava da naučnici snimaju slike i video zapise i na taj način proveravaju i prate rad posade. Snimci, koje pravi robot, mogu biti od ključnog značaja kako bi kontrolori na Zemlji moli da imaju povratne informacije šta se to događa na Stanici.

3d štampani robot

Svakako jedna od najvažnijih prednosti upotrebe INT-Ball robota na stanici je taj što astronauti imaju više slobodnog vremena da se bave drugim projektima i zadacima. Do sada, astronati su 10% svog radnog vremena morali da troše na fotografisanje i pravljenje snimaka.

3d štampani robot Int-Ball koji funkcioniše po principu drona, trenutno prolazi kroz fazu testiranja na Međunarodnoj stranici. Kako objašnjavaju iz JAXA, trude se da poboljšaju perfomanse i da unaprede funkcije i automatizacije ovog robota, prenosi portal 3ders.

Na snimku, koji je napravio 3d štampani robot, možete pogledati kako izgleda unutrašnjost Međunarodoe svemirske stanice.

 

(Photo, Video: 3ders.org)