Norveški inženjer, Kåre Halvorsen uspeo je da napravi 3d štampanog heksapod robota koji moži da prelazi preko različitih podloga. 3d štampani robot ima veoma interesantan dizajn, koji podseća na pauka. MX-Phoneix ima šest nogu i čak 18 različitih motora uz pomoć kojih se kreće.

Halvorsen je imao problema da nađe odgovarajući algoritam kao i CAD softver koji će koristiti. Iako se već duže vreme bavi različitim izumima, tek sada je počeo da koristi i aditivnu proizvodnju.

3d štampani robot

-Dugo sam razmišljao da koristim CNC mašinu kako bi napravio tačno onakve delove kakvi su mi potrebni. Međutim, kada sam otkirio tehnologiju 3d štampe i 3d dizajn, znao sam da je to najoptimalnije rešenje za stvaranje jedinstvenih delova – objašnjava norverški inženjer, a prenosi portal 3ders.

3d štampani robot

Kada je odlučio da koristi 3d štampu, bio je skeptičan da li će plastični delovi biti dovoljno jaki za velikog robota. Ipak, vrlo ubrzo se uverio da to neće biti problem. 3d štampani robot je na početku pravljen od PLA materijala, ali je kasnije počeo da se štampa od ABS-a.

Svog prvog heksapod robota, ovaj norveški entuzijasta napravio je pre deset godina. Novi 3d štampani robot je inspirsan prvim modelom, ali je dobio nove osobine i to se pre svega odnosi na različite podloge kojima robot može da se prilagodi. Kako savladava različite prepreke, možete pogledati na sledećem snimku.

 

(Photo: 3ders.org)