Iako se dodela Oskara završila pre nekoliko dana, vesti vezano za jedan od najvažnijih filmskih događaja ne jenjavaju. 3d štampani Oskar je doprineo da ovogodišnja dodela ima posebnu poruku. Zahvaljujući aditivnoj proizvodnji, statua koja se dodeljuje najboljim ostvarenjima je poprimila novi retro izgled, sličan onom iz davne 1929. godine.

Iako se možda čini da se trofej koji se dobija prilikom dodele Oskara ne menja, ipak nije tako. Poslednjih 90 godina on je menjao svoj izgled. Čelnici Američke filmske Akademije rešili su da je ove godine došlo vreme da Oskar povrati svoj stari sjaj, pa su u pomoć pozvali 3d štampu, prenosi portal All3dp.

3d-štampani-oskar-povratio-stari-sjaj

Oskari za 1929, 2015. i 2016. godinu

Za stvaranje oko 50 statua bilo je potrebno oko tri meseca. Proces je počeo tako što se prvo skenirala statua iz 1929. godine, kao i ona iz 2015. Kombinovanjem ova dva modela, došlo se do rešenja koje se 3d štampalo. Model od voska se zatim koristio kao kalup pri livenju u metalu. Specijalnim tehnikama koje su korišćene, statua je poprimila dobro poznat izgled.

3d-štampani-oskar-povratio-stari-sjaj 3d-štampani-oskar-povratio-stari-sjaj

– Nova statua predstavlja primer besprekornog zanata i prirodu umetnosti koja je dugovečna – rekao je Cheryl Boone, predsednik Akademije. Vraćanjem originalne statue, čelnici Američke filmske akademije uspeli su da se vrate svojim počecima, ali i da pokažu svoje mišljenje o aditivnoj proizvodnji i umetnosti uopšte.

 

(Photo:All3dp.com)