Doktor Maki Sugimoto je uspeo da napravi 3d štampane organe koji će pomoći hirurzima da se što bolje upoznaju sa organima čoveka. Ovaj doktor iz Japana uspeo je da razvije takav način modelovanja i 3d štampanja, da organi imaju anatomski tačne i realistične teksture i mase, kao pravi ljudski organi.

Znamo da su hirurzi i do sada koristili prednosti 3d štampe. Ne samo radi školovanja i upoznavanja čovekovog tela, već i za pripreme pred operacije. To je već donelo povećanje uspešnosti hirurških zahvata. Međutim, noviteti koje donosi doktor iz Japana, doprineće da se priprema hirurga sigurno podigne na viši nivo.

maki-sugimoto-3d-prints-educational-organ-replicas-with-realistic-textures-using-bio-texture-modeling

Pre nego što je došao na ovu ideju, Sugimoto je koristeći OsiriX aplikaciju, razvio posebnu tehniku skeniranja pacijenta. Zatim se taj sken projektuje na telo čoveka, pa doktor može tačno da vidi stanje organa.

-Iako je tehnologija koja se koristi veoma jednostavna, njen uticaj je bio nemerljiv. Na samom početku, kolege nisu mogle da veruju da koristim takvu vrstu alata u operacionoj sali. Mislili su da igram neku vrstu igrice – kaže Sugimoto, i objašnjava kako je došao na ideju da štampa organe.

 

– Uzmimo za primer tumor.  Ako želite da znate gde da napravite rez i koliko je potrebno da isečete, treba vam informacja o obliku i položaju tumora. Ipak, hirurg će želeti da zna kako će to sve i izgledati u njegovim rukama. Zbog toga je 3d model zaista neophodan. Ključ za uspešnu operaciju je da hirurg uspe da uradi sve kako treba na modelu – govori Sugimoto, a prenosi portal 3ders.

Na samom kraju, razvio je način modeliranja koja verno dočarava organe. On čak dodaje prilikom 3d štampe i sadržaj vlage, kako bi dobio model koji je najverniji originalu. Ono što je ključno za ovu vrstu štampe, je uvođenje tečnih materijala, pre svega vode.

maki-sugimoto-3d-prints

Sam Sugimoto bio je jedan od prvih pacijenata na kojem se koristila njegova metoda. Kako objašnjava, nakon povrede kičme na skijanju, bio je životno ugrožen. Uz pomoć vernog 3d modela, hirurg koji ga je operisao se pripremio, tako da je mogao da je izvede i zatvorenih očiju, samo fokusirajući se na povratne informacije koje je dobijao uz pomoć dodira.

Iako je za prezentaciju svog modela, dobio podršku od Apple i Autodesk-a, ideja Sugimota je da ova tehnika bude vrlo uskoro dostupna i pristupačnija svim narodima sveta, a da doktorima omogući da budu što uspešniji u svom poslu.

 

(Photo: 3ders.org)