Naučnici iz Sidneja rešili su da naprave virtuelnu 3d mapu Velikog koralnog grebena, kako bi mogli da odštampaju veštačke zamene. Ideja je da 3d štampani koralni greben pomogne pri spašavanju ovog ekosistema.

Veliki koralni greben izumire neverovatnom brzinom. Niz promena u morskoj vodi dovelo je do sve masovnijeg „izbeljivanja“ ovog podvodnog ekosistema. Pod uticajem promene okruženja, korali izbacuju svoje podstanare tako da preostaju samo beli „kosturi“.

3d-štampani-koralni-greben–spas-za-ekosistem-u-izumiranju

Primer 3d štampanog koralnog grebena

Naučnici iz Sidneja su došli na ideju kako najbrže da pomognu ovom podvodnom svetu. Pored toga što prave 3d mapu celog grebena, ideja je da se 3d štampa podpora, koja će služiti za period oporavka.

Kako bi napravili realistične modele, naučnici koriste tehniku koja 3d rekonstruiše predmet iz fotografija. Zahvaljujući ovoj tehnici, australijski istraživači će imati 3d modele koji će realno oslikavati stanje u kojem se nalazi podvodni svet.

3d-štampani-koralni-greben–spas-za-ekosistem-u-izumiranju

3d štampani koralni greben je već štampan i pokazalo se da zaista pomaže pri očuvanju ovog prirodnog bogatstva, koje je vidljivo i iz Svemira. Podpora koja je nastala aditivnom proizvodnjom pomaže algama, koje jedino mogu da ožive greben nastao pre 25 miliona godina.

Naučnici veruju da će ovim projektom, uspeti da sačuvaju Veliki koralni greben, koji je usled globalnog zagrevanja, štetnih hemikalija, podizanja nivoa mora, i manjka kiseonika, sve više u opasnosti, prenosi portal All3dp.

(Photo:All3dp.com)