Belgijska kompanija Materialise, u okvru svog najnovijeg projekta pomaže pacijentima koji se bore sa karcinom kostiju. Uz pomoć najnovijih tehnika u okviru 3d tehnologija, ova kompanija je uradila 3d štampane implante specifične za svakog pacijenta koji boluje od tumora.

Jedna traćina pacijenta koji boluju od ove bolesti, suočava se sa karcinom koji je maligan. Iako su zamene za kolena i kukove napradovale poslednjih godina, istraživači su shvatila da uz pomoć specijalnih softvera i 3d štampe mogu da naprave implante koji će biti jedinstveni za svakog pacijenta.

3d štampani impanti za kosti

Posle tri godine istraživanja i pripreme, istraživaču su uspeli da naprave 3d štampane implante za pet paciijenata, i to koristeći Materialise aMace tehnologiju. Upotreba 3d softvera i 3d štampe u hirurgij može doneti velike benefite. Uz pomoć vodiča za hirurge, koji se naprave nakon skeniranje, hirurzi mogu da proučavaju modele pre nego što krenu da operišu.

Takođe, modele mogu korisiti kako bi na najbolji mogući način objasnili pacijentima i njihovim porodicima kako su uspeli da dijagnoziraju tumor, i kako će ga ukloniti. Studenti medicine mogu mnogo da nauče uz pomoć ovih modela. S obzirom da operacija kraće traje, rana brže zarasta, smanjena je i mogućnost infekcije, a sam period oporavka i bolničkog lečenja se takođe značjno smanjio, objašnjavaju iz ove kompanije, a prenosi portal 3dprint.

 

(Photo:3dprint.com)