Jedan od najvećih događaja iz sfere stomatologije svakako je International Dental Show koji se održava u Nemačkoj. Ove godine, kao tema se našla i upotreba 3d štampe u ovoj grani medicine. Pa je tako kompanija Natural Dental Implants predstavila 3d štampani implant koji predstavlja potpunu zamenu za izgubljen zub.

Najnoviji prototip ove nemaćke kompanije nastao je tehnologijom 3d štampe. Deo koji zamenjuje koren zuba proizvodi se od titanijuma. Kako bi se napravio 3d štampani zubni implant, dovoljno je da pacijent ima samo 3d rendgenski snimak usta.

natural-dental-implants-3d-štampani-impalnt-kao-zamena-za-izubljen-zub  natural-dental-implants-3d-štampani-impalnt-kao-zamena-za-izubljen-zub

Sam oblik implanta je potpuno identičan kao i zub koji se nekada nalazio na tom mestu. 3d štampani implant je personalizovan za svakog pacijenta i može odmah da se ubaci na mesto nestalog zuba. Privremena krunica se nalazi na vrhu korena, i vezana je za susedne zube. Nakon određenog perioda, krunica postoje dovoljno bezbedna da i samostalno stoji bez potpore od susednih zuba.

Koristeći 3d štampanje za stvaranje novog implanta, nemačka komapnija je uspela da smanji troškove proizvodnje. Njihov Replicate Tooth system za sada je dostupan u Evropi, a očekuje se da će uskoro moći da se koristi i u SAD-u, prenosi portal 3ders.

(Photo: 3ders.org)