Pisali smo o tome na koje sve načine 3d štampa može da se upotrebi u medicini, bilo da su to 3d štampane proteze za decu ili specijalni aparati koji su spasili život bebama. Iako smo i dalje daleko od trenutka kad ćemo moći samo da pritisnemo dugme i dobijemo 3d štampani organ, naučnici nalaze načine kako da iskoriste prednosti aditivne proizvodnje. Hirurg Richard Trimlett, koji radi u Royal Brompton bolnici u Londonu, zajedno sa Suture kompanijom, uspeo je da napravi instrumente koji će se koristiti za vreme operacije srca. 3d štampani hirurški instrumenti napravljeni su od metala i u velikoj meri će pomoći hirurzima pri komplikovanim operacijama.

-Srce kuca i prilikom operacije, ali mi i3d-stampani-hirurski-instrumentipak moramo da radimo na jednom malom delu. Zbog toga su nam potrebni specijalni instrumenti koji će nam pomoći da operaciju izvedemo uspešno – objašnjava engleski hirurg, a prenosi portal 3dprint

Uz pomoč kompanije Suture, konačan model ovog specijalnog stabilizatora srca napravljen je za samo tri meseca. Uz pomoć tradicionalnih načina proizvodnje prototipa, novi alati su se razvijali i po deset godina. Koristeći 3d štampu, engleska kompanija je uspela da dobije nove modele prototipa za samo četiri sata. Znatna je razlika i u ceni. za razvoj ovog specijalnog stabilizatora bilo je potrebno oko 15.000£, dok je do sada razvoj novog instrumenta koštalo i do milion funti. Naravno, novi instrument koji će uspevati da stabilizuje srce tokom operacije moraće da prođe testove pre nego što bude dostupan i na tržištu.

Zbog svih prednosti koje donosi 3d tehnologija već sada se uveliko koristi u medicini, i sugurno je da će tako biti i u budućnosti.

(Photo: 3dprint.com)