Etihad Airways, druga po veličini avio-kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nedavno je objavila saradnju sa Siemens-om i kompanijom Starta, kako bi pokrenuli proizvodnju 3d štampanih delova unutrašnjosti aviona, i to prvih na Bliskom istoku i Severnoj Africi. Međutim, nisu tu stali. Uspeli su i da obezbede odobrenje za 3d štampanje delova, od Evropske agencije za sigurnost letenja (European Aviation Safety Agency – EASA).

Ova avio kompanija već je počela da 3d štampa delove, koji su prošli veliki broj provera. Delovi su testirani na nekoliko nivoa, pa se tako proveravala njihova jačina, zapaljivost, ali i da li podržavaju propise zaštite životne sredine, prenosi portal 3ders.

etihad-airways-engineering-dobio-sertifikat-za-3d-štampanje-delova-aviona  etihad-airways-engineering-dobio-sertifikat-za-3d-štampanje-delova-aviona

Za avio kompanije i proizvođače aviona 3d štampanje nudi revolucionarne mogućnosti. Sam proces proizvodnje omogućava da se stvaraju delovi sa kompleksnim unutrašnjim srukturama, ali i da budu optimizovani za određene aplikacije. Kompanije su naravno i smanjile troškove proizvodnje, jer uz pomoć 3d štampe brže i lakše dolaze do prototipova.

Etihad Airways Engineering je prva MRO (Maintenance Repair Overhaul – tehničko održavanje aviona) kompanija na Bliskom istoku, koja je uspela da dobije odobronje od EASA, za 3d štampanje delova unutrašnjosti kabina aviona. Sa tim odobrenjem, nema sumnje da će Ethiad početi da štampa veoma interesantne i inovativne delove aviona.

(Photo:3ders.org)