3d štampani avionski delovi od sada će moći da se nađu u virtuelnoj bazu jer je avionskoj kompaniji Boing odobren patent za ovakav način proizvodnje. 3d štampa je već počela da se primenjuje u avionskoj industriji, pa je tako Etihad počeo da 3d štampa unutrašnje delove aviona. Avio gigant Boing je odlučio da iskoristi prednosti 3d štampe i da počne da proizvodi i delove za avione, tako da dizajn delova čuva u virtuelnoj biblioteci, koja će biti dostupna klijentima.

Boing je i ranije koristio prednosti aditivne proizvodnje, štampali su alat koji se koristi pri izradi aviona. Međutim, sa idejom o virtuelnoj biblioteci 3d štampanih avionskih delova, čelnici ove kompanije ne samo da su uštedeli vreme za izradu delova, već su uštedeli vreme svim svojim korisnicima. Naime, kompanije su do sada morale da čekaju da rezervni deo poruče od proizvođača ili da prave potrebne zalihe kako bi uvek na vreme imali potreban deo.

3d-štampani-avionski-delovi–Boing-pravi-virtuelnu-bazu  3d-štampani-avionski-delovi–Boing-pravi-virtuelnu-bazu

Nova virtuelna biblioteka će imati bazu podataka 3d modela delova, njihove tehničke informacije, kao i kojom metodom štampe treba da se proizvede. Svaki klijent koji ima pristup ovom sistemu i određen 3d štampač, moći će da 3d štampa rezervni deo koji mu je potreban kako bi njegov avion opet bio u funkciji. Ova dostupnost rezervnih delova, drastično će ubrzati proces održavanja aviona.

S obzirom da je gigant kao što je Boing, rešio da  uvrsti 3d štampu u svoju proizvodnju, očekuje se da će i ostale kompanije slediti ovaj primer prenosi portal 3ders.

(Photo: 3ders.org)