Čelnici Grada Amsterdama još jednom su pokazali da vode računa o zaštiti životne sredine. U okviru izložbe predstavljene su 3d štampane sofe napravljene od plastičnih kesa. Izložba, koja nosi naziv  „Circulaire Expositie“, samo je deo stalnih akcija koje grad Amsterdam preduzima kako bi stvorio održivu životnu sredinu. Kao važnu ulogu u naporima da održe ovaj proces, oni navode svkako i aditivnu proizvodnju.

U poslednje vreme, u okviru 3d štampe veliki proboj je doživelo štampanje uz pomoć filamenata koji su nastali reciklažom, i to baš otpada iz domaćinstava. Za 3d štampu se koristi reciklirana plastika, koja je nastala od plastičnih kesa i kutija. Ova izložba pokazala je da i najsavremeniji dizajn može da bude deo koncepta održivog razvoja. Čelnici holandskog grada poručuju da moramo da prestanemo da razmišljamo samo u jednom pravcu, jer upravo to sprečava razvoj inovacija.

3d štampane sofe nastale od plastičnih kesa

-Naša trenutna ekonomija je linearna, odnosno organizovana je poprilično ravno – sakupljamo sirovine i materijale, koje zatim koristimo u prizvodnom procesu i na samom kraju bacamo ih kao otpad. To je ogromni gubitak – poručuju na zvaničnoj stranici Grada, a prenosi portal 3ders.

Upravo i sama izložba u imenu ima circulaire, što na holandskom znači kružno ili recikliranje. Naziv treba da asocira na ideju da proizvodnja i potrošnja treba da budu organizovane tako da se koriste već upotrebljeni materijali. U ovakvoj, „kružnoj“ ekonomiji, skoro da ne postoji otpad, a samim tim se minimalno utiče na životnu sredinu.

3d štampane sofe nastale od plastičnih kesa

Pored 3d štampanih sofa, svi posetioci mogu videti i kako izgleda reciklirana odeća. Međutim, od svih prikazanih eksponata na izložbi najviše interesovanja su izazvale Stadhais 3d štampane sofe, uz koje stoji znak: „Da li ste znali da od plastičnog otpada ljudi iz Amsterdama, može da se naravi čak 650.000 3d štampanih sofa“.

 

(Foto:www.3ders.org)