Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) uskoro bi mogla da obezbedi 3d štampane proteze za decu i to besplatno. Ove nedelje je počelo kliničko istraživanje koje će trajati šest meseci. 3D štampane proteze koje su deo ovog istraživanja proizvodi kompanija Open Bionics.

Aditivna proizvodnja je i do sada pomagala ljudima kojima su potrebne specifične proteze. Najveća prednost 3d štampe je to što je mnogo jeftinija od standardne procedure pravljenja proteza. Do sada je jedna proteza mogla da dostigne cenu i do 65.000$. Jedna od kompanija sa najboljom reputacijom iz ove oblasti Open Bionics proizvodi 3d štampane proteze decu koje mogu dostići cenu i do 6.000$. Iako je to drastično jeftinije od standarne proteze i dalje je za pojedine porodice skupo.

Iz tog razloga, Britanci trenutno sprovode istraživanje u kojem učestvuje desetoro dece. Ukoliko kompanija iz Bristola uspe da napravi 3d štampane proteze takve da deca mogu da koriste svoje nove ruke u narednih šest meseci, postoji mogućnost da to bude deo standardne zdravstvene zaštite dece u Velikoj Britaniji.

3d štampane proteze za decu uskoro besplatno u Velikoj Britaniji

Uz pomoć 3d skeniranja, koje traje samo dva minuta, svako dete će dobiti protezu koja mu savršeno odgovara. Nakon skeniranja sledi 3d štampa. Svaka protetska ruka sastoji se od četiri dela koja se sklapaju nakon štampe. Jedna od desetoro dece koje učestvuje u ovom istraživanju je 11-ogodišnja devojčica, koja je izgubila ruku kada je bila beba.

– Moja nova ruka izgleda odlično. Umesto da ljudima bude žao što nemam ruku, oni mi kažu O bože kako ti je kul ruka – rekla je Tilly Lockey, a prenosi portal 3ders.

Open Bionics ima i ugovor sa kompanijom Disney, pa će deca imati prilike i da dobiju 3d štampane proteze inspirisane filmovima kao što su Frozen, Iron Man i Star Wars. Ova engleska kompanija se nada da će dobiti još sredstava u okviru ovog projekta kako bi akciju mogli da prošire i po ostalim klinikama širom zemlje.

(Photo: 3ders.org)