Američka kompanija ActivArmor napravila je 3d štampani aparat, koji će sasvim sigurno zameniti standardnu proceduru stavljanja gipsa kod različitih povreda. Pored vodootporne podrške za povređene delove tela, ova kompanija koristi i 3d skener kako bi svaki pacijent mogao da dobije tačno onakvo lečenje koje mu je potrebno.

3d skeneri se koriste u raznim industrijama, od pravljenja replika poznatih građevina, preko proizvodnje cipela, do medicine. Diana Hall, CEO kompanije ActivArmor, došla je na ideju da upotrebi tehnologiju 3d štampe na veoma značajnom projektu. Tokom jednog istraživanja, ona je uvidela da veliki broj dece ne može svoj gips da održi čistim i suvim. Iz tog razloga došla je na ideju da proizvode potpuno vodootoprnu podršku za delove tela koji su nam povređeni, prenosi portal 3ders.

activ-armor-uses-3d-scanning-create-breathable-water-safe-alternative-casts-splints-3  activ-armor-uses-3d-scanning-create-breathable-water-safe-alternative-casts-splints-2

Ključni deo procesa je 3d skeniranje. Pomoću njega, može da se stekne prava slika o povredi. Nakon toga, pacijent dobija svoj plastični aparat, koji je napravljen samo za njega. Ovakav izum je pogodan za niz pacijenata, kao što su: sportisti, mala deca, starije osobe, ali i klaustrofobični pacijenti koji do sada nisu imali drugi izlaz, osim da stave gips.

Ovaj revolucionaran izum američke kompanije, može da se upotrebi za preko 20 povreda. Za sada se koristi samo u Koloradu, gde je i sedište kompanije. Međutim, s obzriom da je naišao na odobravanje pacijenata, ali i lekara, očekuje se da će vrlo brzo da se proširi u SAD-u, pa i u ostatku sveta.