Astronauti više neće morati da piju kafu iz kesica, firma IRPI je uspela da napravi šolje koje mogu da se koriste I u svemiru. Do sada su astronauti morali da piju uz pomoć slamčice I kesice u kojoj se nalazio napitak. Međutim, speijalno dizajnirana I 3d odštampana „Space Coffee“ šolja omogućila je naučnicima u svemiru da uživaju u kafi kao da su na Zemlji. Za sve one, koji nemaju priliku da odu u svemir, ova kompanija je omogućila kupovinu jedinstvene šolje,

Šolja ima oblik posude za sos, pažljivo je dizajnirana tako da astronautima omogući da se kreću I pijuckaju kafu ili neki drugi napitak. Sve je počelo pre osam godina, kada se astronaut Don Pettit obratio kompaniji IRPI sa idejom da se napravi neka posuda koja ce biti takvog oblika da astronauti ne moraju više da piju uz pomoć slamčice I kesice.

3d-štampana-svemirska-šoljica-za-kafu-space-cup

Astronaut Samantha Cristoforetti

Naučnici u ovoj kompaniji su bili na visini zadatka. Pažljivo poštujući geometriju I sve zakone koje vladaju u svemiru, uspeli su da naprave šolju iz koje može da se konzumira tečnost čak I u bestežinskom stanju. Nakon toga, šolju su nekoliko puta 3d štampali dok nisu došli do konačnog oblika I dizajna, prenosi portal 3ders.

Za sve ljubitelje svemira, IRPI je zajedno sa NASA omogućila kupovinu sertifikovane “Space Coffee” šolje, po ceni od 499,95 dolara. Postoji i jeftinija porcelanska verzija, koja košta 74,95 dolara.

U nastavku možete pogledati video I saznati kako je astronaut došao na ideju da kontaktira kompaniju IRPI.