Život astronauta u svemiru je veoma specifičan, tako da je 3d štampa odavna zauzela važno mesto u svakodnevnici na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 3d štampana medicinska pomagala do sada se nisu proizvodila u svemiru, ali od sada će astronauti imati i tu mogućnost.

Jedna od najvažnijih stvari o kojoj se mora voditi računa prilikom pripreme svemirskih putovanja jeste zdravlje astronauta. Postavlja se pitanje šta da uradite kada astronaut tokom misije zahteva posebnu medicinsku pomoć? Zbog troškova skladištenja medicinskih dodataka ozbiljno je ograničena mogućnost šta to sve astronauti mogu da ponesu sa sobom. Međutim, tada nastupa 3d štampa.

Američka kompanija Made in Space je pionir u 3d štampanju u svemiru. Do sada su štampali različite alate koje koriste astronauti. Doktorka Julielynn Wong, osnivač komapnije 3D4MD, zajedno sa kompanijom Made in Space, bavi se rešavanjem medicinskig problema astronauta.

astronauti-3d-štampali-medicinski-dodatak astronauti-3d-štampali-medicinski-dodatak

Početkom januara, kompanija 3D4MD je prvi put 3d štampala medicinska pomagala i to baš na međunarodnoj svemirskoj stanici. Objekat koji je 3d štampan je dodatak za prst, koji služi kao potpora za povređeni prst. Uz pomoć njega, prst ostaje potpuno fiksiran i ne može da se savija.

Naravno, ovo je samo početak. Uz pomoć američke kompanije, astronauti će moći da štampaju sve vrste medicinskih dodataka. Dovoljno je da skeniraju povređeni deo tela. Nakon toga, zaposleni u kompaniji 3D4MD naprave model koji se 3d štampa direktno na Međunardnoj stanici.

Ideja ove kompanije je da ovakvu vrstu pomoći ne pružaju samo astronautima, već i da pomognu seoskim i udaljenim područjima na Zemlji, prenosi portal all3dp.

 

(Photo: all3dp.com)