Britanski industrijski dizajner Benjamin Hubert uspeo je da osmisli kolica koja bi donela velike promene u živote invalida. Njegova kompanija Layer, koristi 3d digitalne podatke kako bi napravila 3d štampana invalidska kolica koja tačno odgovaraju pojedincu, njegovom obliku tela, težini i invaliditetu.

Materijal koji se koristi za pravljenje kolica je mešavina smole i plastike. Sedište je tako napravljeno da apsorbuje udare, a dizajn omogućava korisniku najbolji centar ravnoteže. Pored toga, svaki korisnik može da bira dezen i boju, prenosi CNN.

3d-štampana-invalidska-kolica

Kompanija Layer je intervjuisala korisnike i medicinske radnike, kako bi otkrili najveće mane postojećih invalidskih kolica

Pre nego što je počeo da razvija prototipove, Hubert je razgovarao sa korisnicima invalidskih kolica, kako bi što bolje shvatio šta je to što im najviše smeta kod postojećih kolica, ali i šta je to što im stvara najviše bolova. Na primer, korisnik koji pati od povrede kičme, želeće stolicu čije je sedište više nagnuto pozadi. Isto tako, ukoliko je korisnik izgubio nogu, želeće da njegova stolica bude izdizajnirana tako da se uzme u obzir njegov drugačiji centar za ravnotežu.

3d-štampana-invladiska-kolica

Dizajner nameštaja, Benjamin Hubert i njegov tim radili su dve godine na inovativnim invalidskim kolicima

Model ovih kolica, koji nosi nazivGO Wheelchair još uvek nije izašao u komercijalnu prodaju. Kako objašnjavaju iz kompanije Layer još uvek razvijaju model koji će sasvim sigurno pomoći ovim ljudima.

 

(Photo: CNN)