Kompanija Made in Space uspela je da razvije sistem nazvan Archinaut, koji će omogućiti proizvodnju u Svemiru. Ovaj jedinstveni sistem koristi 3d štampu i robotske ruke. Cilj sistema je da štampa i razvija velike objekte poput satelita i delove svemirske stanice.

Archinaut je 3d štampač sa robotskim rukama, koje mu omogućavaju da autonomno sklapa strukture od delove koji se štampaju. Testiranje je pokazalo da je na ovaj način moguće proizvesti grede i druge delove koji mogu biti korišćeni za sklapanje svemirske stanice ili istražvačkog vozila.

Nakon još jednog velikog testa koji je planiran za sledeću godinu, sledeći korak će biti testiranje tehnologije u Svemiru. Dva mala 3d štampača već postoje na Međunardnoj svemirskoj stanici, ali ovaj projekat bi doneo radikalne promene u proizvodnji u Svemiru, i to se pre svega odnosi na dimenzije predmeta koji se proizvode.

proizvodnja u svemiru

-Uspešne demontrastacija na Zemlji, pokazala je da postoji mogućnost da se ovakav način proizvodnje složenih struktura omoguči i u Svemiru. Nadamo se da će ovaj izum omogućiti narednim misijama da optimizuju proizvodnju i montažu u svemiru – objašnjavaju iz kpompanije, a prenosi portal All3dp.

Postoje mnoge prednosti u ideji da se proizvodnja preseli u svemiru, a 3d štampa će imati jednu od glavnih uloga u njenoj realizaciji. Upotreba aditivne proizvodnje daće mogućnost da misije postanu sve autonomnije i nezavisne od učešća ljudi sa Zemlje. Pored toga biće ekonomočnije zbog toga što neće biti potrebno nositi već gotove proizvode.

Robotski 3d štampač bi mogao da štampa svu potrebnu opremu na licu mesta, kao i da obavlja različite eksperimente. Postoji čak i mogućnost da se jedan štampač proizvede druge štampače. Takva tehnologija bi omogućila eksponencijalni rast proizvodnje u Svemiru, što bi na kraju dovelo do izgradnje naselja na Mesecu ili na Marsu.

Dok do toga dođe, možete da pogledate šta o projektu poručuju iz kompanije Made in Space.

 

 

(Photo: All3dp.com)